Perawatan Batuk Kering Sederhana Di rumah

Posted on

Rawatan batuk kering bergantung kepada punca asasnya. Itulah sebabnya, adalah penting untuk menentukan apa yang menyebabkan batuk, dan mengambil langkah yang sesuai untuk merawatnya. Selain mengikuti nasihat doktor, langkah-langkah penjagaan diri berikut boleh diambil untuk mengurangkan ketidakselesaan dan menguruskan gejala.

☛ Pastikan kepala anda dinaikkan semasa tidur. Gunakan lebih banyak bantal daripada biasa.

☛ Gunakan humidifier untuk meningkatkan kelembapan di dalam bilik anda. Walau bagaimanapun, pastikan anda menggunakan air steril untuk mesin.

☛ Menghirup stim membantu melembabkan saluran tekak dan hidung, dan mengurangkan kerengsaan. Tuangkan air panas di dalam bekas yang besar dan tutup kepala dengan tuala. Pastikan tuala juga meliputi vesel, supaya ia mewujudkan persekitaran beruap di dalamnya. Kemudian, perlahan-lahan menghirup wap. Anda boleh mendapat faedah yang sama dengan menghabiskan masa di dalam bilik mandi wap.

☛ Satu ubat rumah yang popular untuk mengatasi batuk adalah mengunyah halia. Setiap malam sebelum tidur, letakkan sepotong kecil halia baru di mulut anda, dan mengunyahnya dengan perlahan dan menelan jus. Juga, anda boleh menyiapkan tampalan halia dan madu, dan menggunakannya apabila diperlukan.

☛ Satu kaedah mudah untuk mengurangkan batuk dan melegakan tekak yang merengsa adalah gargling dengan air garam. Campurkan 1 sudu garam meja dalam segelas air hangat, dan gargle. Jangan menelan air walaupun. Ini boleh dilakukan beberapa kali sehari atau apabila kerongkong anda menjadi jengkel oleh batuk.

☛ Minum teh herba yang dicampur dengan madu juga membantu merawat batuk kering. Ia bukan sahaja membantu mengurangkan batuk, tetapi juga menyahtoksikan badan. Madu membantu dalam merapatkan tekak yang merengsa, dan menekan batuk sedikit. Teh Thyme adalah teh herba yang popular yang digunakan oleh ramai untuk merawat batuk yang produktif dan tidak produktif. Bawa secawan air mendidih, dan tambah 1 sudu daun thyme yang segar. Biarkan daunnya curam selama 5 minit. Tambah ½ sudu teh madu, dan minum.

☛ Campurkan 5-10 gram gelatin keldai-hidung dalam air panas. Biarkan campuran sejuk, dan minum. Anda juga boleh menggunakan wain, bukan air. Ini adalah ubat rumah tradisional China yang digunakan untuk melegakan batuk kering dan penyakit umum yang lain.

Walaupun ubat-ubatan herba berguna dalam mengubati pelbagai jenis penyakit, mereka tidak sepenuhnya bebas dari kesan sampingan. Oleh itu, sebelum menggunakan apa-apa remedi sedemikian, selalu berjumpa dengan doktor anda.

Penafian: Maklumat yang diberikan dalam artikel ini semata-mata untuk mendidik pembaca. Ia tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat pakar perubatan. Baca juga :  Rawatan Batuk Berdarah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *